Advocaatje van Ma Pluijm

Ik hoor nog steeds het geluid van uit de keuken komen waar mijn oma, die het weer aan mijn moeder leerde, advocaat stond te tikken: tikketik tikketik tikketik tikketik. En niemand die haar dan mocht storen!

Benodigdheden: 

  • Eigeel van 8 eieren
  • 1 vanillestokje
  • 500 ml brandewijn
  • 400 gr fijne kristalsuiker
  • 1 citroen
  • optioneel wat ijs en/of opgeklopte slagroom met sinaasappelzest om erbij te serveren.

We gaan de advocaat ‘au bain marie’ klaarmaken.

Neem hiervoor een pan en een hitte bestendige kom die op de pan past. Vul de pan voor ongeveer de helft met water en breng dit aan de kook. Klop in de hitte bestendige kom eerst van het vuur de eierdooiers, suiker en de pulp van de verse vanille tot een gladde emulsie.

Plaats dan de kom met inhoud op de pan met kokend water. De kom mag het water niet raken en moet goed aansluiten op de pan zodat er geen stoom verloren gaat.  Voeg al roerende met een garde langzaam de brandewijn toe en blijf roeren!!! Door de temperatuur zal de massa binden en dikker worden.

De eieren mogen natuurlijk niet te heet worden, want die stollen en dan krijg je een soort omelet! (mmm advocaat omelet!).

Met een kookthermometer kun je de temperatuur constant 85 graden houden, zo hou je het in de hand.

Als je de advocaat dik genoeg vind haal dan de kom uit de pan en zet deze in een bak koud water. Blijf ook nu roeren om het schiften tegen te gaan.

Nu goed af laten koelen in de koelkast.

Serveer de advocaat met een bol ijs, slagroom met sinaasappelzest en lach!


Deel dit GERECHT:
Facebook Linked in Twitter

Zoek in gerechten

Geavanceerd zoeken



Website ontwikkeld door Media647 | Produktiekeuken TV | Design in beeld