Balkenbrij van Nel Schellekens

Nel Schellekens van Restaurant ‘De Gulle Waard’ in Winterswijk leerde mij hoe je de enige echte balkenbrij moest maken (dit keer met geitenvlees, en geitenkloten!). Ze gaf me het recept mee, zodat jullie dit typisch oudhollandse gerecht ook kunnen maken!

Benodigdheden:

  • 2 liter sterke vleesbouillon   
  • 350 gram lever
  • 350 gram doorregenvlees van varken of geit
  • 350 gram vet spek
  • 12 gram zout
  • 35 gram rommelkruid (proeven als de brij gaar is, anders nog wat extra toeveoegen).
  • 800 gram boekweitmeel (zou evt. meer kunnen zijn; brij moet dik worden).
  • Lik roomboter om in te bakken.

 

Bereiding:

De bouillon aan de kook brengen. Het vlees in dobbelsteentjes snijden en met de helft van het kruidenmengsel in de bouillon laten trekken tot het vlees gaar is in ongeveer 20 minuten.

Terug aan de kook brengen. Voeg dan langzaam deel voor deel het boekweitmeel toe. Goed blijven roeren. Spierballentraining! Massa moet zo dik worden dat de pollepel er recht kan blijven staan. 3 maal laten “ploppen” d.w.z. dat er een flinke luchtbel vanaf de panbodem komt. Oppassen, erg heet!

In de gewenste vorm storten. Laten afkoelen (nacht) en evt. snijden. Bak de plakken in een koekenpan in hele hete boter zodat de balkenbrij aan alle kanten een lekker krokant korstje krijgt.

Echt zo heerlijk echt Nederlands ….. eet het met stroop & roggebrood!

 

Rommelkruid is vaak een samenstelling van de volgende specerijen: nootmuskaat, anijs, kaneel, kruidnagel, zoethoutwortel, witte peper, piment, zwarte peper, foelie, gemberpoeder en sandelhout

Zelf rommelkruid maken?

  • 3 delen gemalen anijszaad
  • 3 delen gemalen venkelzaad
  • 2 delen gemalen piment
  • 2 delen gemalen zoethout
  • 2 delen foelie
  • 1 deel gemalen kruidnagel
  • 1 deel gemalen nootmuskaat
  • 1 deel gemalen witte peper
  • 1 deel gemalen zwarte peper
  • 1 deel gemalen kaneel
  • 1 deel gemberpoeder 

Rommelkruid is ook heerlijk in bijzondere stoverijen!


Deel dit GERECHT:
Facebook Linked in Twitter

Zoek in gerechten

Geavanceerd zoeken



Website ontwikkeld door Media647 | Produktiekeuken TV | Design in beeld