Sauzen en garnituren

Tsja, een aantal fijne recepturen, toegespitst op de gourmettafel, maar natuurlijk ook gewoon voor andere gelegenheden! Zoals ik al vaker heb gezegd, laat deze recepturen een leidraad en inspiratiebron zijn, maar koken doe je met je hart en intuïtie

Tsja, een aantal fijne recepturen, toegespitst op de gourmettafel, maar natuurlijk ook gewoon voor andere gelegenheden! Zoals ik al vaker heb gezegd, laat deze recepturen een leidraad en inspiratiebron zijn, maar koken doe je met je hart en intuïtie, dus speel ermee en zet ze naar je eigen hand. Succes en plezier in de keuken!

Tapenade zongedroogde tomaat, parmesaanse kaas & rucola 
- 4 eetlepels Kappertjes
- 3 eetlepels Zongedroogde tomaat
- 1 filet Ansjovis
- 1 teen Knoflook
- 1 eetlepel Pijnboompitjes
- 2 eetlepel  Parmezaanse kaas

Kappertjes, tomaat, ansjovis, pijnpitten, knoflook in blender grof hakken of met mes snijden
Geraspte Parmezaanse kaas toevoegen
Op laatste moment rucola (fijngesneden) erbij
Naar keuze kan je olijven (meemalen) en/of parmaham (fijngesneden) toevoegen

Mango chutney 
- 1 Rode ui
- 1 teen Knoflook
- 2cm Gember
- 1 Limoen sap en rasp
- 1 Mango (niet te rijp)
- 1 Rode peper zonder zaadjes

Rode ui, knoflook en gember zachtjes bakken
Limoensap en schil rasp erbij
Mango (niet te rijp) en rode peper toevoegen
Koriander of bladpeterselie
10 minuten op laag vuur door laten trekken
Afkoelen

Variaties met yoghurt 
kruidig en fris 
- 1 Limoen / citroen sap en rasp
- 1 teentje Knoflook
- 4 sprietjes Bieslook
- ½ Rode peper zonder zaadjes
- 3 blaadjes Munt
- 2 takjes Koriander
- ½ liter Yoghurt naar keuze
- naar smaak Zout en peper

Alle ingrediënten fijnsnijden en mengen met de yoghurt, klaar!
Deze saus kan je  eventueel ‘opleuken’ met bijvoorbeeld komijnzaadjes, gember of granaatappelpitjes!

Cajun
- ½ Rode ui
- ½ stengel Bleekselderij
- ¼ Gele paprika
- ½ liter Yoghurt naar keuze
- smaak/omschrijving op verpakking Cajun kruiden
- naar smaak Zout en peper

Of maak het cajun mengsel zelf van gedroogde kruiden!
Zout, zwarte peper, knoflookpoeder, paprikapoeder, cayennepeper, oregano, tym

Geroosterde paprika
- ½ Sjalot 
- 1 teentje Knoflook
- 1 Geroosterde paprika
- ½ theelepel Cayennepeper
- ½ liter Yoghurt naar keuze
- naar smaak Zout en peper

Sjalot en knoflook fijnsnijden. Dat kan je ook met de paprika doen, maar nog mooier en egaler wordt de saus als je de paprika kunt pureren met een blender of staafmixer samen met de yoghurt. Dan kan je alles toevoegen en op smaak brengen, klaar!

Variaties met mayonaise (citrus) 
- 1 Limoen
- 1 Citroen
- 1 Sinaasappel
- 100 ml Cointreau
- ½ Sjalot
- 250 ml Mayonaise
- naar smaak Zout en peper

Vruchten raspen en persen
Rasp kort koken in laagje cointreau of water
Vruchtensap en ingekookte rasp met theelepeltje suiker inkoken tot iets stroperig
Mengen en op smaak brengen

Remoulade
Klassieke saus met groene kruiden, traditioneel zoals volgt, maar je kunt er natuurlijk je eigen draai aan geven!
- ½ Sjalot 
- 2 takjes Peterselie
- 2 takjes Kervel                 
- 5 blaadjes Dragon
- 1 middelgroot Augurk
- handpalm Kappertjes
- 250 ml Mayonaise
- 1 goede theelepel Mosterd              
- naar smaak Zout en peper

Alles fijnsnijden, mengen en op smaak brengen

Cocktail
- 1 dl crème fraiche
- 1 dl tomatenketchup
- 1 lepel mayonaise
- 1 eetlepel citroensap
- 1 eetlepel whiskey
- ½ eetlepel gembersiroop

Crème fraiche enigszins luchtig kloppen
Rest erdoor mengen, klaar!

Salsa ‘s
Champignon-walnoten 
- ½ bakje Champignons
- ½ Witte ui
- 2 teentjes Knoflook
- 8 halve Walnoten
- paar takjes Tym en/of peterselie
- scheutje Olijfolie
- naar smaak Zout en peper

Alles mooi fijnsnijden, mengen en op smaak brengen
Mocht je het in huis hebben dan is wat verse truffel natuurlijk goud in deze salsa!

Gremolata
- 1 bosje (15 gram) Bladpeterselie
- 1 Citroen
- 1 grote teen Knoflook                            

Peterselie snijden op gewenste fijnheid (hoe rustiek wil je het maken?)
Citroen raspen
Knoflook fijnhakken
Alles mengen, klaar!
Je kunt deze machtigmooie salsa, ijzersterk door eenvoud, naar eigen believen uitbreiden met bijvoorbeeld sjalot, hazelnoten, rucola, mandarijn en/of munt. Zet het naar je eigen hand!


Homemade ketchup 
- 1 Grote ui
- ½ Venkelknol
- 1 stengel Bleekselderij
- scheut Olijfolie
- 2cm Verse gember
- 2 teentjes Knoflook
- ½ zonder zaadjes Rode peper
- 3 takjes Basilicum
- 1 eetlepel Korianderzaad
- 2 Kruidnagels
- 4 blaadjes Laurier
- 2 eetlepels Tomatenpuree
- ½ theelepel Kerriepoeder
- naar smaak Zout en peper
- 250 gr doormidden gesneden Kerstomaatjes
- 250 gr, gehakt Bliktomaten
- 100 ml Rode wijnazijn
- 1 eetlepel Basterdsuiker
- ½ eetlepel Mosterd dijon

Zet de takjes (niet de blaadjes) basilicum op met ui t/m kerriepoeder en breng zachtjes aan de kook. Laat 10 min pruttelen, voeg dan tomaten bij, en 2 dl water. Laat dit tot de helft inkoken, doe basilicumblaadjes erbij en pureer in machine en zeef het mengsel.
Zet saus in schone pan weer op met wat azijn en suiker, totdat dikte van ketchup is bereikt, breng op smaak met zout & peper en laat afkoelen.

Dungesneden aubergine, gevuld op twee manieren
Midden Oosten 
- 1 Aubergine
- 1 Citroen
- scheut Olijfolie
- 2 teentjes Knoflook
- 1 Sjalot
- ½ zonder zaadjes Rode peper
- 2 Abrikoos                             
- 100 gr Feta                                      
- 4 blaadjes Munt                                    
- 1 takje Bladpeterselie                  
- naar smaak Zout en peper

Rasp de citroen vrij grof en kook de rasp heel kort in laagje water
Snij de aubergine in de lengte in dunne plakken en besprenkel met citroensap
Bak de aubergine in de olie, niet te lang, het moet handelbaar zijn maar stevig blijven
Haal aubergine uit de pan en bak in dezelfde pan de knoflook, sjalot, rode peper en abrikoos glazig
Laat een beetje afkoelen en schep de kaas en kruiden erbij
Breng het mengsel op smaak en rol dit in de aubergine plakjes (je kunt de aubergine in de lengte doorsnijden om smallere rolletjes te maken)


Deel dit GERECHT:
Facebook Linked in Twitter

Zoek in gerechten

Geavanceerd zoeken



Website ontwikkeld door Media647 | Produktiekeuken TV | Design in beeld