Sauzen en garnituren deel 2

Zoals ik al vaker heb gezegd, laat deze recepturen een leidraad en inspiratiebron zijn, maar koken doe je met je hart en intuïtie, dus speel ermee en zet ze naar je eigen hand. Succes en plezier in de keuken!

Tsja, een aantal fijne recepturen, toegespitst op de gourmettafel, maar natuurlijk ook gewoon voor andere gelegenheden! Zoals ik al vaker heb gezegd, laat deze recepturen een leidraad en inspiratiebron zijn, maar koken doe je met je hart en intuïtie, dus speel ermee en zet ze naar je eigen hand. Succes en plezier in de keuken!

Hummus
- 1 blik  Kikkererwten                       
- 1 eetlepel  Tahina                                           
- 2 teentjes  Knoflook                      
- ½ citroen  Citroen                                           
- 1 theelepel  Cayennepeper                       
- ½ theelepel  Komijnzaadjes                                                      
- paar takjes  Koriander                  
- handje  Pijnboompitjes               
                
In keukenmachine mengen, klaar!

Garnituren 
Minimais/Mais in kokosmelk, limoen, gember en rode peper 
- 1 Limoen                             
- stukje 1 cm  Gember                     
- ½ zonder zaadjes  Rode peper                 
- 1 teentje  Knoflook                        
- 1 blikje Maiskorrels                        
- 200 ml Kokosmelk                          
- naar smaak Zout en peper

Limoen raspen en persen
Gember, rode peper en knoflook fijnsnijden en even zachtjes bakken
Mais toevoegen, even meebakken
Nu mag de kokosmelk en limoensap erbij en even doorwarmen
Op smaak brengen, klaar!

Gesmoorde prei, peterselie, pijnboompitten & kaas 
- 50 gr Roomboter                             
- 2 Prei                                    
- 150 ml  Witte wijn                           
- 250 ml Groentebouillon               
- paar takjes  Bladpeterselie                         
- handje  Pijnboompitten                              
- 150 gr  Parmezaanse kaas           
- smaak  Zout en peper   

Prei in ringen snijden en zachtjes glazig bakken in de boter
Wijn en bouillon toevoegen en even heel zacht doorkoken
Pijnboompitten erdoorheen, dan peterselie fijnsnijden en ook toevoegen
Als laatste de grof geraspte kaas, omscheppen en op smaak brengen

Mediterraan 
- 1 Aubergine                      
- scheut  Olijfolie                               
- 1 bol  Mozzarella                             
- 4 mooie plakken, dungesneden  Parmaham                      
- 12 blaadjes  Basilicum      
             
Snij de aubergine in dunne plakken en bak in de olie, niet te lang, het moet handelbaar zijn maar stevig blijven
Haal uit de pan, bestrooi met zout en peper en laat afkoelen
Maak rolletjes door de aubergine te beleggen met dunne laagjes kaas, ham en basilicum

Saffraanrijst mango rode peper & bosui in pakketjes 
- 0,05 gram  Saffraan                         
- 2 teentjes  Knoflook                      
- 1 Sjalot                                                 
- ½ zonder zaadjes  Rode peper                 
- scheut  Olijfolie                                
- 300 gr  Witte rijst                             
- Groentebouillon/water               
- Naar smaak Zout en peper                         
- 2 Bosui                                 
- 1 Mango                                             
- Aluminiumfolie 

Laat de saffraan even wellen in een laagje water of witte wijn
Snij de mango in moie kleine stukjes en de bosui in ringetjes
Snij de knoflook, sjalot en rode peper fijn en bak zachtjes in de olie
Voeg zodra het wat glazig is de rijst toe en bak even mee
Blus de rijst af met bouillon/water en zat de rijst net ‘onder’, dan mag de saffraan erbij
Laat de rijst niet te gaar koken, want je gaat het aan tafel weer verwarmen
Doe op het laatste moment de bosui en de mango erbij en laat afkoelen
Smeer stukjes aluminiumfolie in met wat olie en vul ze met de gele rijst
(om de rijst echt geel te maken kan je een beetje kurkuma toevoegen)

Couscous & gegrilde groenten 
- 1 pak 250 gr  Couscous                                 
- scheut  Olijfolie extra virgen                      
- 1 Rode paprika                                 
- 1 Gele paprika                                  
- ½  Courgette                                     
- ½ Venkel                                                            
- paar takjes, fijngesneden  Bladpeterselie

Couscous bereiden volgens verpakking 
Snij de paprika en venkel in grote stukken, de courgette in dunne plakjes (of in de lengte)
Heb je een grill, bereid daarop dan de groenten, doe het anders in de pan
Ik voorzie de groenten meestal van een mooi grillmotief en gaar ze door in de oven
Zodra dat is gebeurd kan je kiezen hoe je wilt presenteren: fijngesneden door elkaar of in grove stukken los naast de couscous, dat laat ik aan jou over!

Petits farcis; kleine gevulde groenten 
- Courgette kaas rozijn tym
- 1 Courgette                       
- 100 gr, geraspt  Belegen kaas                    
- handje, geweld in water  Rozijnen                         
- paar takjes  Tym              

Courgette in ringen van ongeveer 3 cm snijden en net gaar koken in laag water met wat zout
Nu een beetje voorzichtig uithollen, bijvoorbeeld met een appelboor of theelepel, waarbij de bodem heel moet blijven! Bewaar de uitgeschepte copurgette.
Vul ze met een mengsel van de overige ingrediënten en bak in de oven op 180 graden tot ze enigszins bruin zijn aan de bovenkant

Tomaat-mozzarella- basilicum
- Tomaten naar keuze
- 1 bol Mozzarella                              
- stuk of 8 blaadjes  Basilicum       

Tomaatjes uithollen en vullen met een paar blaadjes basilicum en wat mozzarella
In de oven op 180 graden afbakken, niet te gaar want ze moeten handelblaar blijven

Champignons, rucola & cheddar
- 1 bakje  Champignons                  
- 1 Sjalot                                
- 75 gr  Rucola                                      
- 150 gr  Cheddar kaas      

Champignons uithollen, stelen fijnsnijden en bewaren
Rucola en sjalot fijnsnijden en cheddar raspen
Nu de stelen met de sjalot glazig bakken en een beetje af laten koelen
Dan mengen met de rucola en cheddar en daarmee de champignons vullen
In de oven op 180 graden mooi bruin bakken

Ui, komijn kaneel, feta & pijnpitten
- 2 Witte ui                            
- 1 teentje  Knoflook                        
- ½ theelepel  Komijnzaadjes                       
- snuf  Kaneel                                      
- 1 eetlepel  Pijnboompitjes                         
- paar blaadjes  Koriander                             
- ½ zonder zaadjes  Rode peper                 
- 150 gr Feta         

Uien halveren en uithollen (laat de schil er omheen), inhoud fijnsnijden en bewaren
Knoflook en ui glazig bakken, dan de komijn, kaneel en pijnboompitjes toevoegen, op smaak brengen met zout en peper
Dan de koriander snijden en samen met de feta toevoegen, de uien vullen met het mengsel
In de oven op 180 graden mooi bruin bakken

Kropsla artisjok mosterdmayonaisevinaigrette 
- 1 Kropsla                             
- 1 blik  Artisjokken           
- 4 eetlepels  Mayonaise                
- 2 eetlepels  Mosterd     
- 1 eetlepel  Witte wijnazijn          
naar smaak  Zout en peper         

Kropsla wassen en mooie blaadjes goed laten uitlekken
Artisjokken in herkenbare stukken snijden
Mayonaise, mosterd en azijn mengen en op smaak brengen

Salade met biet & sinaasappel 
- 4 Bieten gekookt                            
- 2 Sinaasappel                    
- 1 Sjalot                                                
- paar takjes  Bladpeterselie                         
- handje  Amandelschaafsel         
- 50 ml  Witte wijnazijn                    
- 50 ml  Olijfolie                                  
- naar smaak  Zout en peper

Alles snijden en mengen, klaar!
Probeer de sinaasappel en biet niet te ruw te mengen, dan blijft de kleur spectaculair!

Rozemarijnspiesjes met feta, gele paprika & tomaat
- 8 stevige takjes van ongeveer 5 cm  Rozemarijn                              
- 250 gram heel stuk  Feta                                             
- 1 Gele paprika                  
- 2 Tomaat                                            
- 2 Rode peper                    
- 1 Citroen

Snij de feta in vrij grote stukken, want die ga je zometeen spiezen
Paprika in vierkantjes van ongeveer een cm snijden, de tomaat in vieren snijden en dan de zaadjes eruit halen
Rode peper ontzaden en in prikbare stukjes snijden
Citroen in de lengte halveren, daarna in plakjes snijden
Nu begint een leuk maar lastig werkje, je gaat proberen de ingrediënten op de rozemarijn takjes te spiezen…!
Dat valt, ook voor mij niet altijd mee, maar het effect zal er qua smaak en ‘looks’ echt zijn!
Aan tafel gril je de spiesjes mooi gaar, de kaas moet dan mooi zacht van binnen zijn maar enigszins krokant aan de buitenkant
Succes! (als ’t niet lukt kan je alle ingrediënten gewoon door elkaar bakken, ook heerlijk!)

Vruchtenspiesjes in folie 
- 1 Mango                             
- ¼ Ananas                            
- 1 Peer                  
- stuk of 12 blaadjes  Munt                           
- 50 gr  Roomboter            
- Oranjebloesemwater (cointreau)
- ½ zonder zaadjes  Rode peper  
- Kleine prikkertjes

Vruchten snijden in prikbare stukjes en op prikkertjes doen met hier en daar een blaadje munt
Aluminiumfolie insmeren met wat roomboter en de spiesjes erin doen
Besprenkelen met wat oranjebloesemwater / cointreau en heel dun gesneden rode peper
De pakketjes sluiten en voorgaren in de oven op 180 graden, 10 minuten
Voor de kids gebruik je geen couintreau maar sinaasappelsap!


Minimais/Mais in kokosmelk, limoen, gember en rode peper 
- 1 Limoen                             
- stukje 1 cm  Gember                     
- ½ zonder zaadjes  Rode peper                 
- 1 teentje  Knoflook                        
- 1 blikje  Maiskorrels                       
- 200 ml  Kokosmelk                         
- naar smaak  Zout en peper

Limoen raspen en persen
Gember, rode peper en knoflook fijnsnijden en even zachtjes bakken
Mais toevoegen, even meebakken
Nu mag de kokosmelk en limoensap erbij en even doorwarmen
Op smaak brengen, klaar!

Tapenade zongedroogde tomaat, parmesaanse kaas & rucola 
- 4 eetlepels  Kappertjes                                               
- 3 eetlepels Half (?) Zongedroogde tomaat         
- 1 filet  Ansjovis                                
- 1 teen  Knoflook                                             
- 1 eetlepel  Pijnboompitjes                                         
- 2 eetlepel  Parmezaanse kaas                   

Kappertjes, tomaat, ansjovis, pijnpitten, knoflook blenderen
Geraspte Parmezaanse kaas toevoegen
Op laatste moment rucola (fijngesneden) erbij
Naar keuze kan je olijven (meemalen) en/of parmaham (fijngesneden) toevoegen

Gremolata 
- 1 bosje (15 gram)Bladpeterselie                              
- 1 Citroen                             
- 1 grote teen (..!) Knoflook                        

Peterselie snijden op gewenste fijnheid (hoe rustiek wil je het maken?)
Citroen raspen
Knoflook fijnhakken
Alles mengen, klaar!
Je kunt deze machtigmooie salsa, ijzersterk door eenvoud, naar eigen believen uitbreiden met bijvoorbeeld sjalot, hazelnoten, rucola, mandarijn en/of munt. Zet het naar je eigen hand!


Deel dit GERECHT:
Facebook Linked in Twitter

Zoek in gerechten

Geavanceerd zoeken



Website ontwikkeld door Media647 | Produktiekeuken TV | Design in beeld