Kipsaté van de barbecue met pindasaus

Een klassieker op de barbecue! Vanuit Indonesië naar Nederland gekomen in de 50 en 60-er jaren en niet meer weg te denken in de Nederlandse eetcultuur!

Begin met het maken van de marinade. Dit maakt een groot deel uit van de uiteindelijke smaak van de saté. Hoe langer je het laat marineren hoe lekkerder (etmaal = optimaal). Maar mocht je weinig tijd hebben geen probleem als je maar begint met het marineren voordat je de andere voorbereidingen treft.

Wat ik belangrijker vind voor de smaak is een goed stuk vlees. Het liefst gebruik ik kippendij, dat is een mooi en mals stukje van de kip. Door het vlees in kleine stukjes te snijden wordt het sneller gaar en  zo kun je uitdrogen en verbranden van de saté voorkomen.

Benodigdheden:

Saté:

  • 4 teentjes knoflook, gekneusd of gesnipperd.
  • 2 eetlepels geraspte gember (vers!)
  • ½ rode peper klein gesneden
  • ½ streng citroengras klein gesneden
  • 25 ml ketjap manis
  • 400 gram kippendijfilet, in dobbelsteentjes gesneden
  • satéprikkers

 

Pindasaus:

  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 1 sjalotje, gesnipperd
  • 1 teentje knoflook, gesnipperd
  • 2 theelepels sambal manis
  • ½ pot pindakaas (ongeveer 175 gram)
  • 250 ml kokosmelk
  • 1 theelepel bruine suiker
  • 2 eetlepels ketjap
  • 1 limoen, sap en zest (fijne rasp van de schil)
  • *eventueel verse gember rasp. naar smaak


Aan de slag!

We beginnen met het marineren van de kip. Doe alle ingrediënten voor de saté in een grote bak. Zorg dat de kip goed gemengd wordt en onder de marinade ligt.

Dek de bak af, zet hem in de koelkast en laat dit marineren tot gebruik.

Gebruik je houten satéstokjes? Week de stokjes in de marinade of apart in een bak water zodat ze goed vochtig zijn tijdens het grillen. Zo verbranden de stokjes niet!

Intussen kun je de pindasaus maken. Verhit de olie in een pannetje en fruit hierin het sjalotje en de knoflook tot ze glazig zijn. Voeg dan de sambal bij en laat dit nog even mee fruiten. Dan de pindakaas en kokosmelk erbij en roer dit tot een glad geheel. Laat de saus nu op een heel laag pitje pruttelen , door te hoog vuur gaat de saus schiften! Maak de pindasaus als laatst op smaak met bruine suiker, de limoen en de vers geraspte gember.

Als de marinade zijn werk heeft gedaan en je klaar bent voor het grillen rijg dan de stukjes kip aan de stokjes.  Leg ze op de barbecue en laat ze om en om bruinen tot ze gaar zijn.

Serveer met de pindasaus! Maak het af met wat verse kruiden als koriander of basilicum en gefrituurde knoflook of uitjes. 

Salat Makan!


Afbeeldingen

Deel dit GERECHT:
Facebook Linked in Twitter

Zoek in gerechten

Geavanceerd zoeken



Website ontwikkeld door Media647 | Produktiekeuken TV | Design in beeld