Paling op de BBQ

Eigenlijk een Japans-Nederlands ‘fusion’ gerecht, typerend voor de Dutch Cuisine waar Albert voor staat. De Friese sla kreeg hij als jongetje heel vaak voorgeschoteld, een echt familiegerecht! En geloof me het is smullen.

Tijdens mijn eindpresentatie had ik zoveel in m’n mond gestopt dat ik er niet uit kwam, tot grote hilariteit van iedereen. En die camera maar draaien!

Benodigdheden voor de lak (marinade): 

  • 1 graat van de paling
  • 1 dl water
  • 2 eetlepels Friese keukenstroop
  • 1 eetlepel Japanse sojasaus

Maak een bouillon van de graat:  kook het water en de graat voor 15 min, zeef en laat het inkoken met de rest van de ingrediënten tot ongeveer ½ deciliter, dit is de marinade!

Benodigdheden voor bereiding van de paling: 

  • 200 gram paling
  • 4 saté stokjes

Snij de vis in stukken van ongeveer 5 cm en rijg ze aan de stokjes. Rooster het vet uit de paling, liefst boven houtskool, maar het kan ook in de pan! Het vet is uitgebakken als de paling begint te kleuren.

Lak de paling met de marinade laat goud bruin worden. Keer om en lak de andere kant ook en grill ook totdat deze goed bruin is. Laat de vis op een lauwwarme plek rusten en maak ondertussen de Friese sla.

Benodigdheden voor de Friese sla:

  • 1 hele kropsla fijngesneden
  • 6 Friese geeltjes (of kruimige aardappels naar keuze) gekookt, lauwwarm
  • 1 sjalotje fijn gesneden
  • 250 gr gerookte spekjes, uitgebakken, vet warm houden
  • 3 dl olie
  • 1 hele citroen uitgeknepen

Meng de spekjes en ook het vet met de aardappel.

Sjalotje en sla erbij en als laatste de hele citroen uit over de ‘stamppot’ en breng op smaak

Serveer de salade/stamppot met daarop de gegrilde paling.


Deel dit GERECHT:
Facebook Linked in Twitter

Zoek in gerechten

Geavanceerd zoeken



Website ontwikkeld door Media647 | Produktiekeuken TV | Design in beeld